sohbetreklam

Gönderen Konu: İslam-i Sanat  (Okunma sayısı 1412 defa)

Çevrimdışı RotaSız

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 428
  • Karma +1/-0
    • Profili Görüntüle
İslam-i Sanat
« : 03 Ağustos 2019, 20:54:10 »
Mimarlık

İslam-i Mimarlık değişik bölgeler ve zamanlar da değişik şekiller ve stiller ortaya cıkarmıştır. Gerçi hepsi İslam dinine ait bazı esaslar içerdiği için aralarında ortak ana hatlar da mevcuttur. Ama yine de İslam-i Mimarlık yerine İslam-i Mimarlık Stil’i demek daha doğrudur. Meşhur olarak şu stilleri sayabiliriz: Endülüs, Osmanlı, Kuzey Afrikalı, Batı Afrikalı, Arap, Iran, Hindistan, Orta Asya ve Mısır Stil’i. Bunların yanında da tabii ki çağımızın moderin stilinide ekleyebiliriz. İslam-i mimarlığın eserleri olarak camiler, saraylar, kervansaraylar, kabristanlar, üniversiteler, mektebler, kaleler, hisarlar, köprüler, resmi binalar, hastahaneler, kütüphaneler, çeşmeler, binalar ve bahçeler sayılabilinir.

Endülüs Stil’in en meşhur ve en önemli örneklerinden biri bügünkü İspanya’da olan Al-Hambra Sarayı sayılır. Bu kale şeklinde ki muhteşem saray 1. Yussuf zamanında 14’ncü yüzyılında inşa edilmiştir. Bugün Avrupa’nın en çok ziyaret edilen ve 1984’den beri UNESCO’nun Dünya Kültür Miras’ı olarak kabûl edilmektedir.

Al-Hambra ismi arapça’dan gelip “kızıl olan” demektir. Bu kızıllık ile Al-Hambra’nın bulunmuş olduğu tepenin kızıl torağı kast edilmiştir.

Selimiye Camisi 1568 ile 1575 arasında Edirne’de II. Sultan Selim’in emri üzerine Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Mimar Sinan’ın kendisinin “ustalık eserim” diye tarif ettiği eser şüphesiz Osmanlı Mimar’isinin en meşhur eserini teşkil etmektedir.

71 m yükseklikte olan minarelerin her birinin üç değişik merdivenleri mevcuttur. 31,28 m genişliğinde olan ana kubbe 8 büyük sütun üzere inşa edilmiştir. Sütunların yüksekliği ise 43,28 m’dir. Caminin mermer mimberi ve fayansları dünyaca ün yapmıştır. Caminin hemen yanına Mimar Sinan tarafından değişik yan binalar inşa edildiğinden bütün alana “Selimiye Külliyesi” adı verilmiştir.

 

Registan meydanı (özbekçede registron) Semerkand şehrinin ortasında bulunan ve Orta Asya’nın en meşhur sayılan yerlerinden birisidir. İsmi “kumlu meydan” manasına gelir. Bu meydanda üç değişik medrese inşa edilmiştir ve şehir planlama sanatını güzel bir şekilde temsil etmektedir. Bu medreseler: Ulugbeg Medrese’si (1417 - 1420), Sher-Dor Medrese’si (1619 - 1636) ve Tilya-Kori Medrese’sidir (1646 – 1660).
GidenLerin ArkaSından YakmıŞım 1 Cigara GeLenLeri İzLiyoruM...