sohbetreklam

Gönderen Konu: Muhammad (sav) Karakteri  (Okunma sayısı 2249 defa)

Çevrimdışı RotaSız

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 428
  • Karma +1/-0
    • Profili Görüntüle
Muhammad (sav) Karakteri
« : 03 Ağustos 2019, 22:16:58 »
O hayatında hiç bir zaman, yaşadığı zamanda adet olduğu gibi, putlara veya putlaştırılmış şeylere tapmamıştır. O her zaman için Allah’ın tek ve bir olduğuna inanır idi. O yüce Allah’ın ismine en büyük saygıyı gösterip hiç O’nu hiç bir zaman gösteriş için kullanmamıştır. O mübarek yüce Allah’ın emirlerine, kendisinden evvelki peygamberlerin yaptığı gibi, harfiyen uyardı. O yüce Allah’tan en çok korkan ve ibadetlerde en önde gelen idi. İbadetlerini o kadar çok yapar idi ki çoğu zaman mübarek vücutunda yaralar oluşurdu. Günde ümmeti ve kendisi için yüzlerce kere tevbe ederdi. Yüce Allah’a daha yakın ve fani dünyadan daha uzak olabilmek için günlerce nafile oruç tutardı. Günlük zamanını 3’e bölüp, birini yüce Allah’a, birini ailesine ve birini kendisine ayırırdı. Sabrı ve mütevaziliyi emsalsizdi. Fakirlere yardım etmeyi emrederdi. Yemeğini muhtaçlar ile bölüşmeyi severdi, onları kendi nefsinden önde tutardı. Bir şeyi yediğinde ne kritize eder, nede över idi.

Kendisi hiç bir zenginlik biriktirmezdi. Hiç bir zaman zina gibi kötü bir şey yapmamıştır ve ümmetine de yasaklamıştır. Faiz almayı ve vermeyi de yasaklamıştır. Hiç bir zaman içki de içmemiştir. Ne gıybet etmiştir, ne de gıybet edilen yerde kalmıştır. O kadınlara haklarının (mihir, miras ve şahsi mülk gibi) verilmesini emretmiştir. Haksız yere herhangi bir canlının öldürülmesini yasaklamıştır. O dulların, öksüzlerin ve yolda kalmışların koruyucusu olmuştur. O her zaman kavgalıların arasını bulmakta ve akrabalık haklarının korunmasında gayret göstermiştir. O dünya tarihinde ilk kez kölelere, hatta hayvanlara dahi, haklarının tanınıp verilmesini emretmiştir. Kölelerin azad edilmesini teşvik etmiştir. İnsanların mallarının, hukuklarının, bağ ve bahçelerinin koruma altına alınmasını önermiştir. Esirlere güzel muamelede bulunulmasını emretmiştir, hatta onları yazı-okuma öğretme karşılığında serbest de bırakmıştır. O ailesine en güzel davranandı – merhametli, anlayışlı ve sevgi dolu idi. O açık kalbli ve açık görüşlü idi. Eğitimde ve öğretimde emsali bulunmıyan bir usta, günümüzün tabiri ile tam bir pedagog idi. Karşısındakinin seviyesine göre konuşurdu. Cümleleri açık şecik ve kolay, ama mana acısından değerli ve ağırdı. Hiç bir zaman uzun ve gereksiz yere konuşmaz idi. Başkalarının sözünü hiç bir zaman bölmeyip, onların bitmesini bekler idi. Konuştukları tam belirgin idi. Aklı son derece zeki ve keskin, görüşleri çok kâmil idi. Her zaman güler yüzlü ve muntazam idi. Birisinden bir hediye kabul ettiğinde, mutlaka o şahsa da bir şeyler verirdi. Başkalarının kusurlarına bakmaz, onlara kötü sözler söylemez ve onları kötülemez idi. Tartışmalarda bile sakinliğini muhafaza ederdi. Ümmetine ve ashabına çok düşkün idi. Kesinlikle ne peygamberlik dönemi olsun, ne de daha evvelki zaman da olsun, yalan söylememiştir, hatta şaka yaptığında bile yalan söylememiştir. Şakalaşmayı da severdi. Fakat güldüğünde kahkahaya kapılmaz daha çok gülümser idi ve mübarek dişleri inciler gibi pırıldardı. Bağırmaz ve hiç bir zaman vurmazdı. Ne kadınlara, ne çocuklara nede başka birisine mübarek eli kalkmamıştır. Bütün insanlara saygılı ve bilhassa yaşlılara karşı çok şefkatlı idi. Onları sık sık ziyaret edip onların ihtiyaçları ile ilgilenir idi. Her kime söz verdiği ise tam bir sağlamlıkla o sözü yerine getirirdi.

Onu tanıyan herkes, dost olsun düsman olsun, O mübareğin yüksek derecedeki emsalsiz ve örnek karekterini takdir edip kabûl etmiştir. O’nun içindir ki peygamberlikten çok daha evvel bile “El Emin – yani kendisine güvenilen” diye ün kazanmıştı. Bir keresinde inananların annesi konumunda olan Ayşe validemize Peygamber Efendimiz (sav)’i sormuşlar da, O şu yanıtı vermişti: “O yaşayan Kur’an idi.” Ve yüce Allah Kur’an-ı Kerim’inde O’nun hakkında şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz sen büyük bir ahlaka sahipsindir.” (Kur’an-ı Kerim 68:4). Sallalahu aleyhi ve Sellem.
GidenLerin ArkaSından YakmıŞım 1 Cigara GeLenLeri İzLiyoruM...