sohbetreklam

Gönderen Konu: Namaz  (Okunma sayısı 1327 defa)

Çevrimdışı RotaSız

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 428
  • Karma +1/-0
    • Profili Görüntüle
Namaz
« : 03 Ağustos 2019, 21:02:23 »
Malum olduğu üzere erkek olsun kadın olsun, her mü’mine yüce Allah tarafından farz kılınmıştır. Akıl ve baliğ olan her müslüman günde belli zamanlarda yüce Allah için namaz kılmak ile yükümlüdür. Bu zamanlar güneşin akışına göre zuhur eder ve sabah, öğlen, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere 5 tanedir. Mannheim şehri için geçerli olan Diyanet Teşkilat’ın resmi olarak cıkardığı bu günün namaz vakitlerini yukarıdaki küçük minareye tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Namaz’ın bir takım ön şartları vardır. Mesela abdestli olunması, namaz istikametin kıble olması, elbiselerimizin ve namaz kılınacak yerin temiz olması gibi. Bilhassa milletimiz bu son saymış olduğumuz hususa titizlikle bağlı olduğu için bizim örfümüzde insanlarımız namaz için namazlıklar kullanmaktadır. Bu küçük namaz-halıları ama aslında farz değildir. Yani aslında toprak, cam, çimen, beton, taş veya tahta üzerinde de namaz kılınabilinir, ançak bu zeminin görünürde temiz olması şarttır. Namazın belli başlı hareket ve duruş şekilleri vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Kıyam, ru’kuu, secde ve tahiyyat (oturuş). Bu duruşlar esnasında Kur’an-ı Kerim’den Ayetler okunur ve bazı yerlerinde de tesbihatlar ve dûalar yapılır. Kılınacak namazın vaktine göre uzunluğu ve şekli bellidir. Mesela sabah namazın farzı iki rekat olduğu gibi, akşam namazın farzı da 3 rekattır.
Namazın her müslüman için farz olduğu konusunda hiç bir şüphe ve ihtilaf yoktur. Namazı kılmamak veya ertelemek için müsaade yoktur (istisnalar için bir ilmihale bkz.). Namaz sevgili Peygamberimiz Muhammed (sav)’e göre “Dinin direğidir”. Namaz iman mücevherini nasıl bir para kasası değerli bir eşyayı koruma altına alıyorsa, öyle koruma altına almaktadır. Gerçi para kasası olmasada o değerli esyaya sahib olabiliriz, ançak onun muhtemelen çalınacağı veya kaybolacağı ortadadır. Bu hususta ki şu meşhur hakikatı zikretmek herhalde kâfidir: “Namaz kılmayan kâfir olur mu? El cevap: Kâfir olmaz, ancak kâfirlerde namaz kılmaz.” O’nun için namaz kişiyi kötülüklerden alıkoyur ve kalbini güzel, iyi ve hayırlı işlere sevk eder. Peygamber efendimiz (sav) bir keresinde şöyle demiştir: "(Söyleyin bakayım) sizden birinizin kapısının önünde bir nehir olsa ve onda her gün beş defa yıkansa, ne dersiniz? Kirden bir şey kalır (mı) onda?" Ashab, "hayır onda hiç bir kir kalmaz" dediler. Bunun üzerine Resulullah (s.a.) "İşte bu beş vakit namazın benzeridir. Allah onunla hataları mahveder" buyurdu. (Ebu Hureyre, Buhari, Tırmizi)
GidenLerin ArkaSından YakmıŞım 1 Cigara GeLenLeri İzLiyoruM...