sohbetreklam

Gönderen Konu: Hac  (Okunma sayısı 1419 defa)

Çevrimdışı RotaSız

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 428
  • Karma +1/-0
    • Profili Görüntüle
Hac
« : 03 Ağustos 2019, 21:29:37 »
Yüce Allah her müslüman kadın ve erkekten hayatında bir kere olsun Mekke-i Mükerreme-i ziyaret edip haç yapmasını farz kılmıştır. Şayet kişi maddi olarak zengin ise ve sıhhat olarak da bu seyahati gerçekleştirebilirse. Haççın belli bir zamanı vardır, o da İslamı senenin 12. ayındadır (Zülhicce). Bu zamanın haricinde ki ziyaretlere Umre adı verilmiştir. Umreye gitmek ise kuvvetli bir sünnettir.

“Doğrusu insanlar için ilk kurulan ev, Mekke'de, dünyalar için mübarek ve doğru yol gösteren Kabe'dir. Orada apaçık deliller vardır, İbrahim'in makamı vardır; kim oraya girerse, güvenlik içinde olur; oraya yol bulabilen insana Allah için Kabe'yi haccetmesi gereklidir. Kim inkar ederse, bilsin ki; doğrusu Allah alemlerden müstağnidir. “ (Kur’anı- Kerim 3:96-97).

“Bana hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi temiz tut" diye İbrahim'i Kabe'nin yerine yerleştirmiştik. İnsanları hacca çağır; yürüyerek veya binekler üstünde uzak yollardan sana gelsinler. Taki kendi menfaatlerine şahid olsunlar; Allah'ın onlara rızık olarak verdiği hayvanları belli günlerde kurban ederken O'nun adını ansınlar. Siz de bunlardan yiyin, çaresiz kalmış yoksulu da doyurun. Sonra kirlerini giderip temizlensinler. Adaklarını yerine getirsinler. Kabe'yi tavaf etsinler.” (Kur’an-ı Kerim 22:26-29)

Makbûl olan haçın, kişinin o zamana kadar işlemiş olduğu günahları sildiğini (kul hakları müstesna) muteber olan bir çok rivayetlerden öğrenebiliriz. Bu deyimde haç ibadeti kulun kendisini temizlemesine ve belki de “eski” hayırsız hayat bölümünü arkada bırakmasına büyük bir vesiledir. Haç ibadeti bir takım meşakatlar getirir. Gerçi günümüzde seyahat bölümü eskiye nazaran çok kolaylaştı ise de, ziyaret bölümü oldukça zorlaşmıştır. Bunun için haç ibadeti kesinlikle toplumuzda ne yazık ki var olan görüşe göre yaşlılıkta yapılması daha uygun olan bir ibadet değildir. Tam tersine. Gençliğin kuvvetinden istifade ederek, haç ibadetini tam olarak ve şuurlu bir şekilde yapılması gerekir. Kaldı ki dinen de farz olmuş olan haççın ertelemesi de caiz değildir. Üstelik kimin ne kadar yaşayacağı da hiç bir zaman garanti değildir.

Bütün meşakatlere rağmen haçça giden insanların mutlaka bir daha ve bir daha haçça gitme arzusuna vardıkları oldukça enteresandır. Bunun sırrı mutlaka haççın içindeki yatan yüce Allah’a olan yakınlık, rahmet ve bereketindendir. O duyguyu his etmek, anlatmakla aktarılamaz, ancak yaşamakla anlaşılabilinir. Ne mutlu o mübarek yerleri gören, o hisleri yaşayanlar için.
GidenLerin ArkaSından YakmıŞım 1 Cigara GeLenLeri İzLiyoruM...